Stel je een sporter voor die zegt: ‘Ik probeer niet te verliezen.’ Geloof jij dat hij ooit de top binnen zijn sport zal bereiken? Of zet jij liever in op de sporter die speelt om te winnen, ongeacht of hij wint of verliest?
Iedereen is bang om afgewezen te worden, maar troost je, afwijzing overkomt zelfs de besten onder ons. Zo werd Walt Disney als jonge man ontslagen bij de krant waar hij werkte; hem werd gebrek aan zowel fantasie als aan originele ideeën verweten. The Beatles werden afgewezen door Decca Recording Studios. Ook jij zult in je leven nog verschillende keren afgewezen worden en iedereen weet uit eigen ervaring dat het pijnlijk is. Helaas ontkom je er niet aan als je je product of dienst aan de man wilt brengen. Er is dus maar één manier om met afwijzing om te gaan: leer incasseren en leer van je ervaringen.
Susan Jeffers schreef er een leuk boek over, Feel The Fear And Do It Anyway. Volgens haar moet je gewoon blijven oefenen en je nek blijven uitsteken. Gaandeweg zul je zien dat het steeds minder eng wordt om afgewezen te worden. Sterker nog: je zult ontdekken dat het weliswaar een pijnlijke ervaring is, maar dat je hem ook weer snel vergeet!
Misschien fixeer je je wel zo op je angst om afgewezen te worden, dat je de complimenten die je krijgt niet meer hoort. Sta hier maar eens bij stil. Hoeveel complimenten heb je de laatste tijd gehad? Tegenover hoeveel afwijzingen? De kans is groot dat je vaker complimenten dan afwijzingen krijgt. Koester je complimenten en pep jezelf hiermee op.
En last but not least: maak niet de fout om je persoonlijk afgewezen te voelen als iemand je dienst afwijst.

 

Bovenstaande tip komt uit het boek Commerciële Intelligentie / Het geheim van winstgevend freelancen. Bestel het boek hier
Ben je coach of trainer en wil je het boek gebruiken als lesmatriaal?

Bestel dan per doos van 20 exemplaren voor slechts € 129,-

Share